Exclusieve wijnen van Fourcroy

De koks van NextDoor koken graag met eerlijke biologische streekproducten. Leveranciers die aan deze vraag kunnen voldoen hebben daarom de voorkeur. Wij vinden het leuk om onze gasten kennis te laten maken met deze bedrijven. Wijnimporteur Fourcroy voorziet ons van een deel van de wijnen die wij schenken en stuurde vertegenwoordiger Jan Smit om alles over het bedrijf te vertellen.

Fourcroy-Jan-Smit-NextDoor-Eindhoven-Restaurant
Een lekker glas wijn gaat er altijd in.

Al meer dan dertig jaar in de wijnhandel

Jan werd geboren in Stratum en voelt zich een echte Eindhovenaar. Ondertussen zit hij al meer dan dertig jaar in de wijnhandel. “Ik ben ooit begonnen bij de Sligro op de kaas- en delicatesse-afdeling, maar al snel verkocht ik ook wijnen. En gelukkig maar, want het enige waar ik op de Hotelschool op uitblonk was mijn drankenkennis. Sindsdien ben ik niet meer uit de wijn gestapt.”

Fourcroy

“Fourcroy is een Belgische familie die in de jaren zeventig als groothandel veel succes boekten met de verkoop van Bordeaux en Bourgognes. Ondertussen is Fourcroy Nederland (er is ook nog een Fourcroy België) onderdeel van Hanos geworden en geen groothandel meer maar importeur. Wij leveren aan de horeca, maar ook aan een geselecteerd aantal wijnspeciaalzaken. Dat doen we door het hele land. De wijnhuizen die wij in Nederland vertegenwoordigen zijn alleen bij ons verkrijgbaar. Daardoor mogen wij grote merken als Penfolds, Bernardus en De Ladoucette verkopen.”

Lees ook het interview met Pieter Loridon van Cafe Couture

Niet biologisch wel bewust

“Aan NextDoor leveren wij een breed pakket aan huiswijnen zoals de Silver Moki, een Sauvignon uit Nieuw-Zeeland, maar ook wijnen in het hogere segment. Nextdoor wil graag met biologische en streekgebonden producten werken, maar Nieuw-Zeeland ligt natuurlijk niet echt om de hoek en de Silver Moki is niet biologisch. Toch durf ik te zeggen dat de jonge wijnmakers van tegenwoordig zoveel verder zijn met het milieubewust denken dan vroeger. Het zijn allemaal vaklui die naar eer en geweten handelen en erg betrokken zijn bij het welzijn van hun wijnstronken en het milieu. Misschien valt daar niet altijd het label ‘biologisch’ op te plakken, maar je kunt er zeker van zijn dat alles op een zeer bewuste manier gebeurt.”

De tip van Jan Smit

“Laat je altijd goed adviseren door een deskundige als je wijn in de winkel koopt of bestelt in een restaurant en geef aan wat jezelf lekker vindt. Een sommelier kan een wijn nog zo ophemelen, als jij hem niet lekker vindt ga je met een vervelend gevoel naar huis. Met andere woorden: Drink gewoon wat jij lekker vindt. Als jij het heerlijk vindt om bij een visje een rode wijn te drinken dan moet je dat gewoon doen.”

Meer weten over Fourcroy? Klik dan hier!

Kom je lekker bij ons eten?
Wij hebben ook heerlijke veganistische gerechten.