Speciaal speciaalbier voor NextDoor

De koks van NextDoor koken graag met eerlijke biologische streekproducten. Leveranciers die aan deze vraag kunnen voldoen hebben daarom de voorkeur. Wij vinden het leuk om onze gasten kennis te laten maken met deze bedrijven. Een aantal van onze speciaal bieren, zoals ons eigen GoodHabitz bier, levert de Stadsbrouwerij Eindhoven. Bierbrouwer Rob Bours vertelt.

Rob Bours tap een lekker speciaal biertje voor onze Nelleke
Rob Bours tap een lekker speciaal biertje voor onze Nelleke

Stadsbrouwerij Eindhoven

“Stadsbrouwerij Eindhoven is gevestigd in de Schellens fabriek aan de Dommel. Wij hebben ondertussen honderden bieren gebrouwen met pakkende namen als ‘Wrecking Ball’ (met maar liefst 15% alcohol), ‘Witte Dame’ en ‘Allure’. Deze kun je ook allemaal in bijbehorend proeflokaal 100 Watt proeven.”

Van geluidstechnicus naar brouwer van speciaalbier

“Voordat ik bierbrouwer werd was ik geluidstechnicus met een eigen studio. Ik werkte in Eindhoven onder andere bij de Effenaar en Popei en was geluidsman voor diverse regionale en lokale bands als Peter Pan Speedrock. Na twintig jaar had ik het wel gehad met de muziek en ben ik me gaan richten op speciaalbier. Niet alleen omdat bier me interesseert, maar ook omdat ik er al mijn creativiteit in kwijt kan.”

GoodHabitz bier

“Omdat NextDoor nauw verbonden is met GoodHabitz vroeg Maarten (Franken, CEO GoodHabitz) me om een GoodHabitz biertje te brouwen dat in het restaurant geschonken kon worden. Het bier moest niet alleen toegankelijk, maar ook vernieuwend, inspirerend en geestverruimend zijn. Een mooie opdracht. Ik ben me in gaan lezen en aan de slag gegaan met diverse combinaties van kruiden en specerijen. Na een paar dagen experimenteren hadden het brouwteam en ik de smaak gevonden die Maarten in gedachten had. Het GoodHabitz bier is uniek. We maken gebruik van kolanoten, rozenbottel en ginseng. Een combinatie die ik tot nu toe nergens anders ben tegengekomen. Ondanks dat het bier niet biologisch is, gebruiken we wel alleen maar natuurlijke grondstoffen en wordt er geen enkele concessie op de kwaliteit gedaan.”

De tip van bierbrouwer Rob

“Hoe donkerder het bier, hoe warmer het geserveerd dient te worden. De meeste speciaal bieren worden helaas te koud geschonken, waardoor niet alle smaken die de bierbrouwer in gedachte had naar boven komen. Maarrrrrrrr …, met dit warme weer kun je je bier helemaal ontdekken naarmate je glas leger wordt. Doordat het sneller warmer wordt, zal iedere slok anders smaken. Ik noem dit smaakevolutie in het glas.”

Wil je meer informatie over de bieren die Rob brouwt? Bezoek dan eens de website van  Stadsbrouwerij Eindhoven.

Speciaalbier bij de lunch?
Dat kan. Wij zijn maandag tot en met zaterdag open voor de lunch.